СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО І ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ

1. Патент на корисну модель № 53670 СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ ПЛАСТИН З УЛЬТРАТОНКИМ ШАРОМ СОРБЕНТУ // Л. П. Логінова, О. П. Бойченко, О. Ю. Коновалова, А. М. Фролова, Бюл. № 19/2010 від 11.10.2010 р.

1. Спосіб виготовлення пластин з ультратонким шаром сорбенту, що включає приготування реакційної суміші, проведення золь-гель синтезу монолітного неорганічного сорбенту, нанесення отриманого золю кремнезему на попередньо підготовлені скляні пластини, висушування шару монолітного сорбенту на пластині, який відрізняється тим, що реакційну суміш готують з співвідношенням компонентів: тетраетоксисилану (TEOS), води, етанолу, диметилформаміду (DMFA), поліетиленгліколю (PEG) та цетилпіридиній хлориду (СРС) 1,00 : 4,64 : 7,65 : 1,44 : 0,26 : 7,8 . 10-3 моль/моль, відповідно, причому висушування монолітного шару сорбенту пластини проводять спочатку упродовж 2 діб на повітрі при кімнатній температурі, а потім упродовж 4 діб у сушильній шафі з поступовим збільшенням температури до 90°С при атмосферному тиску, після чого з метою вилучення органічних компонентів промивають у ацетонітрилі.

2. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що для підготовки скляних пластин їх попередньо матують, для чого беруть скляні пластини, наприклад, розміром 10см х 10см кожна, наносять на робочу поверхню означених скляних пластин насичений розчин амонію фториду у фторидній кислоті, наприклад, у кількості 4 мл, та висушують на повітрі при кімнатній температурі, після чого промивають спочатку проточною, а потім дистильованою водою.

3. Спосіб за п. 1, який відрізняється тим, що для висушування монолітного шару сорбенту на матованій скляній пластині формують рамку з силікону, наприклад, розміром 10см х 10см та товщиною 0,5 см, яку накривають листом того ж розміру, наприклад, з фотографічної плівки для офсетного друку фірми «AGFA», з якої попередньо вилучають галогеніди аргентуму, орієнтуючи шар желатинового гелю назовні, причому у листі фотоплівки роблять отвір для нанесення реакційної суміші на пластину, наприклад, діаметром 0,4 см, та отвір для випаровування розчинників, наприклад, діаметром 0,1 см.

2. Патент на корисну модель № 73974 СПОСІБ ВИДІЛЕННЯ СУМИ АНТОЦІАНИНІВ З ПЛОДІВ ТА ЯГІД // О.Д. Рошаль, Р. Ю. Ільяшенко, В. І. Росляков, Бюл. № 19/2012 від 10.10.2012 р.

Спосіб виділення суми антоціанинів з плодів та ягід включає екстракцію та виділення суми антоціанинів із сировини з використанням етилового спирту в присутності підкислювача. Екстракцію проводять протягом 2-3 годин з використанням ректифікованого 96 % етилового спирту у співвідношенні 1,0-1,2 л спирту на 100 г сировини. Беруть суцільні неушкоджені плоди та ягоди, а як підкислювач икористовують цитратну кислоту в кількості 0,7 - 1,0 г на 100 гсировини. Корисна модель належить до галузі фармацевтичної та харчової промисловості, зокрема до способів отримання біологічно активного продукту - суми антоціанинів (антоціанів), що має значну антиоксидантну дію, проявляє канцеростатичний ефект та вітамінну - Р активність, а також використовується як червоний харчовий барвник.

3. Патент на корисну модель № 90416 СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕГРАЛЬНОГО ІНДЕКСУ ІНТОКСИКАЦІЇ ОРГАНІЗМУ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ // М. С. Гончаренко, Г. П. Андрейко, О. О. Коновалова, К. В. Носов, О. О. Михайлова, Д. В. Строілова, Бюл. № 10/2014 від 26.05.2014 р.

Запропонована корисна модель стосується способів дослідження або аналізу біологічних матеріалів у медицині, токсикології, біології, харчовій промисловості, тощо і може бути використана для визначення резервів адаптації організму. Спосіб визначення інтегрального індексу інтоксикації організму важкими металами шляхом вимірювання концентрації важких металів в органах і тканинах організму методом атомно-абсорбційної спектроскопії. Організм досліджуваної групи тварин навантажують важкими металами, наприклад, аліментарним шляхом, вимірюють маси тіла організмів досліджуваної і контрольних груп, вимірюють концентрації важких металів в органах і тканинах обох груп методом атомно-абсорбційної спектроскопії, визначають інтегральний індекс інтоксикації організму.

4. Патент на корисну модель № 94654 СПОСІБ ПІДГОТОВКИ ПРОБ ЖИРІВ І ОЛІЙ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПЛЮМБУМУ ТА КАДМІЮ // О. С. Калиненко, О. І. Юрченко, Л. В. Бакланова, Бюл. № 22/2014 від 25.11.2014 р.

Корисна модель належить до аналітичної хімії, а саме до способів підготовки проб жирів і олій і може бути використана для визначення плюмбуму та кадмію в цих об'єктах. Спосіб підготовки проб жирів і олій для визначення плюмбуму та кадмію, що включає розчинення проби у чотирихлористому вуглеці, екстракцію плюмбуму та кадмію дією ультразвуку, який відрізняється тим, що екстракцію проводять одночасною дією ультразвуку частотою 20-45 кГц, інтенсивністю 1,0-2,5 Вт/см2 та ультразвуку частотою 1,0-2,5 МГц, інтенсивністю 0,50-0,75 Вт/см2 на протязі 2-3 хв.

5. Патент на корисну модель № 106187 СПОСІБ МІНЕРАЛІЗАЦІЇ ПРОБ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПЛЮМБУМУ ТА КАДМІЮ // О. І. Юрченко, Л. В. Бакланова, О. С. Каліненко, О. М. Бакланов, Бюл. № 8/2016 від 25.04.2016 р.

Спосіб мінералізації проб харчових продуктів для визначення плюмбуму та кадмію включає обвуглювання на електроплитці з інтенсифікацією ІЧ-опроміненням та наступну обробку обвуглених проб харчових продуктів парами газоподібних окиснювачів - хлору або оксидів азоту. Обробку обвуглених проб харчових продуктів парами окиснювачів ведуть при температурі 60-70 °C з інтенсифікацією ультразвуком частотою 2,5-4,0 МГц, інтенсивністю 8,5-12,0 Вт/см2 до появи золи білого або біло-сірого кольору.Корисна модель належить до аналітичної хімії, а саме до способів мінералізації проб харчових продуктів для наступного визначення плюмбуму та кадмію, та може бути використана у харчовій галузі промисловості при контролі якості продукції.

6. Патент на корисну модель № 106559 СПОСІБ ПРОГНОЗУВАННЯ ШЛЯХІВ МОРФОГЕНЕЗУ IN VITRO ЗА СТУПЕНЕМ ЕФЕКТИВНОСТІ ВВЕДЕННЯ В КУЛЬТУРУ ЛІНІЙ ТА СОРТІВ М'ЯКОЇ ПШЕНИЦІ TRITICUM AESTIVUM L. ЗІ ВСТАНОВЛЕНИМ СТАНОМ ЛОКУСІВ ГЕНІВ VRN ТА PPD // В. В. Жмурко, О. О. Авксентьєва, В. А. Петренко, Бюл. № 8/2016 від 25.04.2016 р.

Спосіб прогнозування шляхів морфогенезу in vitro за ступенем ефективності введення в культуру ліній та сортів м'якої пшениці Triticum aestivum L. зі встановленим станом локусів генів VRN та PPD включає введення в культуру in vitro, отримання первинного калусу та аналіз ступеня його ефективності. За результатами першого етапу - введення в культуру in vitro та співставлення зі станом локусів генів як VRN або PPD дають орієнтовний прогноз щодо здатності відповідних генотипів ліній та сортів м'якої пшениці до подальшого напрямку реалізації морфогенетичного потенціалу шляхом калусогенезу - утворення соматичних калусів або морфогенезу - утворення морфогенних калусів. Корисна модель належить до галузі біотехнології і може бути використана для орієнтовного добору генотипів сортів та ліній м'якої пшениці TriticumaestivumL. з тим чи іншим напрямом реалізації морфогенного потенціалу, а також у дослідженнях з клітинної та генетичної інженерії, селекції рослин м'якої пшениці в залежності від сформульованого завдання біотехнологічних досліджень.

7. Патент на корисну модель № 109007 СПОСІБ ОЧИЩЕННЯ КУХОННОЇ СОЛІ // О. І. Юрченко, О. С. Калиненко, О. М. Бакланов, Бюл. № 15/2016 від 10.08.2016 р.

Спосіб очищення кухонної солі, що включає її промивку насиченим розсолом хлориду натрію при об'ємному співвідношенні компонентів кухонна сіль - розсіл 1:(1-2), який відрізняється тим, що промивку проводять при дії ультразвуку частотою 20,0-55,0 кГц, інтенсивністю 1,5-2,5 Вт/см2 протягом часу, більшого за 4 хв.

8. Патент на корисну модель № 112525 СПОСІБ ОТРИМАННЯ ЙОДОВАНО-ФТОРОВАНОЇ КУХОННОЇ СОЛІ // О. І. Юрченко, Л. В. Бакланова, О. М. Бакланов, Т. В. Чорножук, Бюл. № 24/2016 від 26.12.2016 р.

Спосіб отримання йодовано-фторованої кухонної солі, при якому вводять у кухонну сіль йод-фторвмісну добавку, для приготування якої у водний розчин йодиду калію і фториду калію вводять харчовий емульгатор - моногліцериди дистильовані (МГД), а на отриману суміш діють ультразвуком (УЗ), який відрізняється тим, що використовують одночасну дію УЗ частотою 1,0-2,5 МГц, інтенсивністю 0,15-0,25 Вт/см2 та УЗ частотою 20-80 кГц, інтенсивністю 0,50-0,65 Вт/см2 протягом не менше як 2,0 хв.

9. Патент на корисну модель № 114402 СПОСІБ ВИЗНАЧЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПОГЛИНЕНОЇ ЗВУКОХІМІЧНОАКТИВНОЇ АКУСТИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ УЛЬТРАЗВУКУ У РОЗЧИНАХ ХЛОРИДУ НАТРІЮ ТА КУХОННОЇ СОЛІ // О. І. Юрченко, Л. В. Бакланова, Т. В. Чорножук, О. М. Бакланов, Бюл. № 5/2017 від 10.03.2017 р.

Спосіб визначення поглиненої акустичної звукохімічноактивної енергії ультразвуку, що включає порівняння зміни фізичної характеристики під впливом ультразвукового поля та кількості поглиненої хімічноактивної акустичної енергії ультразвуку, який відрізняється тим, що в якості такої фізичної характеристики використовують потік сонолюмінісценції ультразвуку; причому використовують ультразвук частотою 20,0-90,0 кГц, інтенсивністю не менше 1,0 Вт/см2 на протязі більше 20,0 с.

10. Патент на корисну модель № 116132 СПОСІБ ОТРИМАННЯ КОЛОЇДНОГО РОЗЧИНУ БІОМАСИ ВОДОРОСТІ "DUNALIELLA SALINA" // О. І. Юрченко, Т. В. Чорножук, Л. В. Бакланова, О. М. Бакланов, Бюл. № 9/2017 від 10.05.2017 р.

Корисна модель належить до харчової технології та бальнеології, а саме до способів отримання біоактивних добавок до кухонної солі та сольових ванн.Спосіб отримання колоїдного розчину біомаси водорості "Dunaliellasalina", що містить морську ропу та біомасу водорості "Dunaliellasalina", аскорбат натрію, аскорбінову кислоту та диоксид карбону у такому співвідношенні компонентів (мас. %): аскорбат натрію - 7,2-25,8; аскорбінова кислота - 1,2-4,2; біомаси водорості «Dunaliella salina» - 4,9-17,7; диоксид карбону - 0,36-1,3; морська ропа решта, шляхом реакції між аскорбіновою кислотою, дикарбонатом натрію у закритій ємності, який відрізняється тим, що процес проводять при дії ультразвуку частотою 1,0-1,5 ГГц, інтенсивністю - 0,5-1,0 Вт/см2 на протязі 10-15 хв.

11. Патент на корисну модель № 116260 СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ШВИДКОСТІ ПРОРОСТАННЯ КОРИСНИХ РОСЛИН // Н. Г. Стрижельчик, Бюл. № 9/2017 від 10.05.2017 р.

Корисна модель належить до галузі генетики, а саме підвищення швидкості проростання та адаптивності сільськогосподарських рослин, і може бути використана, з одного боку, для підвищення швидкості проростання цінних сортів корисних високопродуктивних рослин, з іншого боку, для підвищення у них адаптивних властивостей до шкідливих умов їх перебування. Спосіб підвищення швидкості проростання корисних рослин, який відрізняється тим, що перед пророщуванням насіння обробляють червоним лазерним випромінюванням з довжиною хвилі 655 нм малої потужності.

12. Патент на корисну модель № 117720 СПОСІБ ОЧИЩЕННЯ КУХОННОЇ СОЛІ // О. І. Юрченко, Т. В. Черножук, Л. В. Бакланова, О. М. Бакланов, Бюл. № 13/2017 від 10.07.2017 р.

Корисна модель належить до харчової технології, а саме до способів очищення кухонної солі від нерозчинних у воді домішок та солей магнію, та може бути використана в соляній галузі промисловості для очищення басейнової кухонної солі. Спосіб очищення кухонної солі, що включає її промивку насиченим розсолом хлориду натрію при об'ємному співвідношенні компонентів кухонна сіль:розсіл 1:(1-2) при дії ультразвуку, який відрізняється тим, що промивку проводять при дії ультразвуку частотою 45-94 кГц, інтенсивністю 1,5-2,5 Вт/см2 та дії ультразвуку частотою 1,0-2,3 МГц, інтенсивністю 2,5-3,5 Вт/см2 протягом більше 2 хв.

13. Патент на корисну модель № 118718 СПОСІБ ОТРИМАННЯ КУХОННОЇ СОЛІ, ЩО НЕ ЗЛЕЖУЄТЬСЯ // О. І. Юрченко, Т. В. Черножук, Л. В. Бакланова, О. М. Бакланов, Бюл. № 16/2017 від 28.08.2017 р.

Спосіб отримання кухонної солі, що не злежується, який включає обробку солепульпи з вмістом твердої фази 30-82 % ультразвуком, її центрифугування та сушку, який відрізняється тим, що солепульпу піддають дії ультразвуку частотою 20-100 кГц, інтенсивністю 1,5-2,5 Вт/см2 та ультразвуку частотою 1,0-2,0 МГц, інтенсивністю 2,0-3,0 Вт/см2 протягом 7-10 хв.